Jotta saisin tänne jonkinnäköisen alun, voin suositella sivua josta voi olla sekä huvia ja hyötytä. Kyseessä on Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu. Sieltä löytyy niin etunimi- kuin sukunimihakukin.

Siellä voi selvittää esimerkiksi oman nimensä harvinaisuuden tai yleisyyden. Minun nimeni on melkoisen yleinen, ja etunimeni on saanut 1261 samana vuonna syntynyttä tyttövauvaa. Mieheni nimi on myös yleinen, taitaa olla kaikenkaikkiaan yleisempi kuin minun, mutta hänen nimensä on annettu hänen ikäisille "vain" 610:lle pojalle ja yllättävää kyllä, yhdelle tytölle. Kaikkiaan hänen nimisiään naisia on/on ollut Suomessa 3! Poikani nimi on myös suhteellisen yleinen suomalainen miehen nimi, mutta hänen ikäisissään kuitenkin harvinainen, vain kaikkiaan 37. Tyttäreni nimi on melko harvinainen kaikkiaankin, ikäisistään samannimisiä löytyy 32. Eipä liene suurta vaaraa, että he joutuisivat "kärsimään" kaimoistaan luokkakavereina kuten minä jouduin koko ala-asteen, jolloin minulla oli aina samalla luokalla 2 kaimaa, kaikenkaikkiaan yhteensä 5 kaimaa, sillä kun yksi muutti pois, tilalle tuli toinen, ja kun itse muutin, oli sillä luokalla jo ennestään 2 kaimaani. Eli jos mietitte lapsillenne nimeä ja haluatte melko harvinaisen, kannattaa nimipalvelussa käydä tarkistamassa todellinen tilanne. Tulevaisuuttahan se palvelu ei ennusta, mutta kertoo esimerkiksi kuinka monelle kyseistä nimeä esim. viimevuonna on annettu.

Huviakin siitä on. Yrittäkääpä keksiä mitä oudompia ja kummallisempia nimiä ja selvittäkää onko sitä virallisesti annettu kenellekään! Sieltä löytyy esimerkiksi 1 Tarzan, 5 Herkulesta, 7 Rockia, 3 Heviä, 19 Kultaa, 1 Hopea ja 1 Prinsessa.

Sukunimihaku auttaa esimerkiksi kihlapareja päättämään kumman nimi otetaan yhteiseksi avioon astuessa (jos siis yhteinen nimi halutaan ja) jos nimen yleisyydellä on parille jotain merkitystä.

Suosittelen! Go nuts! Ja luen mielelläni kommentteja harvinaisista nimistä, joita olette palvelusta löytäneet.