Katsoin kyseisen klassikon eilen. Ei oltu loppiaisena kotona, kun se tuli televisiosta, joten laitettiin menemään talteen.

Itse TV-versiota täytyy haukkua järjettömästä kuvasuhteesta. Ensin elokuva alkaa perinteisessä TV-suhteessa 4:3, alkutekstien ajaksi kuva vaihtuu letterboxiksi ja sitten niitten jälkeen takaisin 4:3:een. Taas ihan lopussa kuva on hetken letterbox muodossa. Ymmärrän kyllä ajatellen aikaa jolloin se näytettiin ensimmäistä kertaa televisiossa. Televisioruudut olivat pienempiä eikä ollut laajakuvatelevisioita. Mutta eikö siitä olisi voinut tehdä nykyaikana uusi televisioversio, joko laajakuva tai vaikka vain letterboxina koko elokuva.

Vanha elokuva kun on, niin alkutekstit ovat melkolailla puuduttavat. Ymmärrän hyvin, että ne tekijätiedot ovat nykyaikana siirretty pääosin elokuvan loppuun, varsinkin kun nykyelokuvissa krediitit ovat paljon pidemmät. Kuvitelkaa nykyaikana aloittavanne elokuvan katselemalla lähemmäs 10 minuuttia tekijöiden nimiä!

Yksi elokuvan parasta antia on ehdottamasti musiikki. Nunnien laulu saa paikoitellen kylmät väreet aikaiseksi. Sai minut muistamaan erään toisenkin elokuvan, jossa nunnien laulu teki vaikutuksen, hieman uudempi ja ihan eri genreä: Nunnia ja konnia (Sister Act 1992). Elokuva on myös ihanan romanttinen ja saa minut aina haaveilemaan ja uneksimaan vastaavasta.

Näyttelijäsuoritukset ovat, varsinkin lasten osalta; osittain teennäisiä ja paikoitellen yliampuvia. Mutta ne eivät onneksi pilaa hienoa kokonaisuutta. Elokuvan keskellä olevat puuduttavat maisemakuvat olisi voinut jättää pois, tai lyhentää. Niiden tarkoitus ei oikein auennut.

Elokuvahan ei ole kuin löyhästi kytköksissä todellisuuteen, todellisuus ei ollut yhtä romanttinen ja Mariahan ei oikeasti ollut se "täydellinen äitihahmo" jona hänet elokuvassa on kuvattu. Itse omistan kirjan, joka on elokuvan innoittanut, mutten ole tainnut lukea sitä, tai sitten jos olen, en juurikaan muista siitä mitään. Pitänee ottaa tehtäväkseni lukea se lähiaikoina. Todellisesta perheestä löytyy netistäkin enemmän tietoa, englanniksi tosin.